Goed om te weten
Vernieuwde normeringen voor veiligheidsschoenen en -laarzen
Normeringen worden om de zoveel jaar herzien om de veiligheid van PBM’s te optimaliseren. In 2022 werd de EN ISO 20345:2022 norm geïntroduceerd voor veiligheidsschoenen. Deze herziene norm legt nog strengere veiligheidseisen op in vergelijking met de oudere EN ISO 20345:2011 norm.
Kan je nog steeds veiligheidsschoenen volgens de oude norm nog dragen of kopen? Het antwoord is ja, dat kan nog steeds. Het certificaat van de oude norm verloopt in 2027.
Het begrijpen van deze nieuwe normen kan verwarrend zijn. In dit blog hebben we alle belangrijke informatie samengebracht en verduidelijken we waar je specifiek op moet letten bij het kiezen van veiligheidsschoenen.
Wat zijn (verbeterde) wijzigingen binnen de norm EN 20345?
De wijzigingen in de norm zijn:
1. Slipweerstand
Slipweerstand is verbeterd doordat er nu één label, SR, wordt gebruikt om de slipweerstand aan te geven. Alle veiligheidsschoenen worden nu getest op een tegelvloer met olie, wat een basisvereiste is voor elke veiligheidsschoen vanaf label SB en hoger.
De markeringen SRA, SRB en SRC worden dus niet meer gebruikt.
2. Perforatiebestendigheid
De nieuwe ISO-norm maakt onderscheid tussen verschillende soorten anti-perforatie tussenzolen, zoals staal of composiet. Composiet tussenzolen bestaan uit meerdere metaalvrije materialen, waaronder kevlar.
Voor metalen antiperforatie zolen blijft alles ongewijzigd, enkel de "dikke" spijker wordt nu gebruikt tijdens de test, dus de aanduiding blijft simpelweg "P."
Voor niet-metalen antiperforatie zolen bestaat de optie om ze te testen met zowel een dikke als een fijnere spijker. Als de dikke spijker wordt gebruikt, wordt dit aangegeven als "PL" (Perforation Large), terwijl bij de fijnere spijker de aanduiding "PS" (Perforation Small) wordt gebruikt.
3. Verschil tussen waterafstotende en waterdichte werkschoenen
De nieuwe norm maakt onderscheid tussen veiligheidsschoenen die compleet waterdicht zijn en die met alleen een waterdicht bovendeel.
De term WRU (Water Resistant Upper) wordt vervangen door WPA (Water Penetration and Absorption). Dit betekent dat het bovendeel van de veiligheidsschoen waterafstotend is voor minimaal 60 minuten.
De oude WR-specificatie voor waterdichtheid wordt vervangen door nieuwe veiligheidsklassen: S6 en S7.
4. Verbeterde slijtvastheid door een overneus
Om de slijtvastheid te verbeteren zijn er nieuwe testeisen toegevoegd, waaronder het SC-label voor schoenen met een stevige overneus of kruipneus. Deze extra laag van slijtvast materiaal beschermt de neus van de veiligheidsschoen tegen slijtage.
5. Hak voor extra grip
Er is een speciaal label (LG) voor veiligheidsschoenen met een hak. Een hak maakt het veiliger om op ladders of steigers te werken, omdat het voorkomt dat je door een tree heen schiet.
Wat zijn de nieuwe veiligheidsklassen?
De huidige classificatie van veiligheidsschoenen in drie hoofdcategorieën blijft behouden, maar de nieuwe EN ISO 20345:2022 norm voegt een paar nieuwe opties toe en herdefinieert bestaande categorieën.
Veiligheidsklasse S1
S1 gaf voorheen de basisvereisten aan, maar nu is dit SB. Een extra basiseis is slipweerstand, wat voorheen apart werd gemarkeerd als SRA.
De oude S1 veiligheidsschoenen moesten bestand zijn tegen schokken (van 200 joules) en verplettering (1500 daN). De materialen moesten stevig, veilig en prestatiegericht zijn, en de schoenen moesten ergonomisch en comfortabel zijn.
De nieuwe S1 heeft extra vereisten, waaronder antistatische eigenschappen, een schokdempende hak en een gesloten achterkant. De vereiste voor weerstand van de zool tegen koolwaterstoffen (FO) blijft bestaan als een extra norm, maar is niet langer verplicht voor S1, en dus ook niet voor S2 en S3.
Je hebt nog andere aanduidingen binnen deze categorie zoals de S1P, S1PS en S1PL. Deze hebben een anti-perforatiezool als extra kenmerk. De nieuwe S1P veiligheidsklasse verschilt van de variant in de ISO 20345:2011-norm.
S1P voldoet aan S1, en is voorzien van een stalen antiperforatiezool.
S1PL voldoet aan S1, en is voorzien van een niet stalen anti-perforatiezool die getest is op een spijker met een diameter van 4,5 millimeter.
S1PS voldoet aan S1, en is voorzien van een niet stalen anti-perforatiezool die getest is op een spijker met een diameter van 3,0 millimeter.
Veiligheidsklasse S2
Deze klasse omvat alle vereisten van S1, met een waterafstotend bovendeel.
Veiligheidsklasse S3
S3 komt overeen met S2, maar heeft een niet-metalen antiperforatiezool.
S3L is S3 die getest is op een spijker met een diameter van 4,5 millimeter.
S3S is S3 die getest is op een spijker met een diameter van 3 millimeter.
De onderstaande werkschoenen voldoen aan deze nieuwe S3S normering:
Veiligheidsklasse S4
S4 veiligheidslaarzen zijn voorzien van een veiligheidsneus en zijn gemaakt van bijvoorbeld kunststof, PU, of rubber en zijn daardoor waterdicht.
Veiligheidsklasse S5
S5 veiligheidslaarzen hebben dezelfde eigenschappen en hebben als toevoeging een stalen anti perforatie tussenzool en een antislip profiel.
S5L: voldoet aan S5, en is voorzien van een niet stalen anti-perforatiezool die getest is op een spijker met een diameter van 4,5 millimeter.
S5S: voldoet aan S5, en is voorzien van een niet stalen anti-perforatiezool die getest is op een spijker met een diameter van 3,0 millimeter.
Veiligheidsklasse S6
S6 is de nieuwe normering voor waterbestendige werklaarzen.
S6 heeft dezelfde eigenschappen als S2, maar dan geheel waterdicht. Niet alleen een waterdicht bovendeel, maar óók de loopzool.
Veiligheidsklasse S7
S7 beschikt over dezelfde eigenschappen van S3 werkschoenen (stalen tussenzool) en is volledig waterdicht.
S7L voldoet aan S7, en is voorzien van een niet stalen anti-perforatiezool die getest is op een spijker met een diameter van 4,5 millimeter.
S7S voldoet aan S7, en is voorzien van een niet stalen anti-perforatiezool die getest is op een spijker met een diameter van 3,0 millimeter.
Hieronder een aantal veiligheidslaarzen die voldoen aan de nieuwe S7S normering: